Andrea és Gábor lakásának felújítási folyamatát végigkövető sorozatunk első részében megismerkedhettünk a családdal, és megtudhattuk, milyen megfontolások alapján esett a megvásárolt ingatlanra a választásuk. Most pedig ugorjunk bele a részletekbe!

Első találkozónk június közepén volt, ekkor a lakás megtekintésével egyidejűleg egyértelművé vált, hogy teljes gépészeti felújításravan szükség. Az ablakok el voltak vetemedve, illetve az Alkotás utca zajának csökkentése miatt a hálószoba és a nappali ablakát mindenképpen hő- és hangszigeteltre kellett cserélni. A régi fa redőnyök sem voltak menthetőek, és sajnos a gyönyörű régi bejárati ajtót is cserélni kellett, mert hőszigetelési és biztonsági szempontból sem volt már megfelelő.

Az is elég hamar kiderült, hogy az egyik szomszéddal közös fal nagyon vékony, ezért ennek cseréjét a szomszéd is szorgalmazta. A lakásban szerencsére sok kémény van, így töb lehetőségünk is volt a kazán elhelyezésére, illetve az elszívók bekötésére.

A meglévő alaprajz

A 93 négyzetméteres lakásba belépve egy hosszú előszobába érkeztünk, melyből bal oldalon egy nagy nyitott konyha, jobb oldalon pedig a cselédszoba, a wc, a kamra és a fürdő nyíltak. Az előszoba másik végén kezdődött a tágas, utcára néző nappali, melyből további egy szoba nyílt. Az utcafront délnyugati tájolású, így meleg, de nagyon világos is.

A tervezéskor mindig a megrendelők egyedi igényeit tartjuk szem előtt, most sem volt ez másképp:
jól használható konyhára volt szükség, ugyanis a három gyerek miatt kell, és szoktak is főzni minden nap. Ezzel összefüggésben persze egy nagy étkezőasztalra is szükség volt, amely nem csak az étkezéseknek biztosít majd helyszínt, hanem a gyerekek is itt szoktak házit írni, illetve sok családi buli szokott lenni, és szokszor látogatnak át a barátok is. Így fontos volt, hogy legyen egy nagy, közös tér, ami mindennek helyet biztosít, és ahol minden családtag idejének nagy részét is tölteni tudja, azonban minden gyerek számára ki akartak alakítani egy saját kis kuckót is, ahova el tudnak vonulni. Nem a méret volt a lényeges, ugyanis a Dunakanyarban lévő házuk megmarad, hétvégente oda is fognak járni, ott pedig a gyerekeknek nagyobb szobájuk van. A gyerekszobák méretükből adódóan csak a szezonális ruháknak adnak helyet, a többi dolog tárolását máshol kellett megoldani.
Andrea nem szereti a rendetlenséget, így fontos volt, hogy sok rejtett tárolót alakítsunk ki, hogy a konyha is mindig rendezett lehessen, és az előszobában is legyen hely a cipők, kabátok, és a gyerekek különóráihoz szükséges dolgok tárolásához, anélkül, hogy óriási szekrényekkel beszűkítenénk az előszoba terét. A szülői háló nincs elzárva a gyerekek elől, sőt hétvégenként közösen szoktak az ágyban filmet nézni, és ha valamelyik gyerek beteg, akkor velük szokott aludni, így szükség volt egy óriási, 2x2 méteres ágyra. Egy ekkora családban természetesen igény volt két fürdőszobára: a szülők zuhanyozni szeretnek, de a gyerekek miatt a másik fürdőbe kád került. A két wc közül az egyik mindenképpen szerették volna ha külön helyiségbe kerül, a másik lehetett a fürdővel egy térben. A mosógép elhelyezésére szóba került a mosókonyha, de az is megfelelő megoldás volt, hogy a gép az egyik fürdőbe kerüljön.

Stílus

Stílus terén a megrendelők és mi is ugyanúgy gondolkoztunk: a közösségi terekben meg akartuk tartani azt ami a régiből jó, a ház jellegéhez akartunk alkalmazkodni. Így megmaradt az eredeti halszálka mintás parketta, mely tökéletesen illeszkedett a koncepcióba, és az eredeti beltéri ajtók, ahol pedig újra volt szükség, ott az a régi mintáját követve lett utángyártva. Nagypolgári miliőt szerettünk volna létrehozni, a mai világ modernitásával, funkcionalizmusával fűszerezve. A gyerekek szobáiban azonban jobban szabadjára engedhettük a fantáziánkat, ugyanis mindegyik gyerek teljesen más: Misi 4 éves ovisként szuperhős lázban ég, Viki 10 éves, szeret táncolni, és imádja a harsány színeket, Andi pedig már egy komoly 13 éves hölgy, aki szeretett volna egy romantikusabb hangulatú szobát egy szép csillárral.

A tervezés tehát elkezdődött, a fenti szempontokat figyelembe véve, Ti hogyan alakítanátok át a lakás elosztását?