Andrea, Gábor és három gyermekük budai családi fészkének alakulását bemutató sorozatunk első részében megismerhettétek a családot és a lakás keresésének folyamatát és szempontjait. A második részben bemutattuk, milyen igényeket kellett kielégítsen a tervezés funkcionális és esztétikai szempontokból. A harmadik részben azt jártuk körbe, milyen alaprajzi verziók születtek a funkciók elhelyezésére, most pedig a stílus kiválasztásának izgalmas témája következik.  

A projekt kezdetekor a stílus választáshoz hangulati montázsokat készítünk a megrendelőktől bekért képek alapján. Egy találkozón egyesével megbeszéljük, hogy mi az ami a megküldött képeken tetszik, milyen színek, formák, megoldások jöhetnek szóba. Ez Andreáéknál sem történt másképp, így megvolt az irány, melyen el tudtunk indulni. Fontos szempont volt, hogy ezzel a lakással nagyjából öt évre terveznek, így figyelemmel kell legyünk a későbbi eladásra, vagyis arra, hogy néhány szín cseréjével a lakás új potenciális tulajdonosok számára is tetszetőssé váljon, tehát könnyen értékesíthető legyen.

Általában két hangulati montázst készítünk, egy visszafogottabbat és egy kicsit bátrabbat, így többet megtudunk megrendelőink ízléséről, és esetleg olyan megoldások is képbe kerülhetnek, melyekre eredetileg nem gondoltak volna, de mégis megtetszik nekik. Általában mindkét montázsból megtetszenek részletek, melyekből egy harmadik variációt készítünk és  addig finomítjuk, amíg a megrendelők teljesen magukénak nem érzik.
Gáborék nem hoznak magukkal meglévő bútorokat, azok a vidéki házban maradnak, ami nagyban megkönnyítette a dolgunkat, így nem kellett alkalmazkodni meglévő darabokhoz, mindenből újat választhattunk.

Hangulati montázs I.

Mindkét montázsban közös, hogy a nagypolgári jelleget megtartva - például az eredeti parketta -, és helyenként felerősítve - például stukkók a falakon - próbáltuk a klasszikus alapot modern kiegészítőkkel fűszerezni.

Az első verziónál Andreának azt a kérését vettük figyelembe, mely szerint nem kellene sok harsány színt alkalmazni, mert a gyerekek lesznek azok akik igazán színt és éltet visznek a térbe. Így olyan színeket választottunk és anyagokat alkalmaztunk, melyek a természetes hatást erősítik: fehér carrara márvány hatású greslapot, perzsaszőnyeget, kényelmes kanapét, és könnyű, mobilis foteleket álmodtunk a nappali-konyha étkezőbe. A hálóban a klasszikus hangulatot hangsúlyozva tapéta került az ágy mögötti falra, a strukturált szigorúságot pedig organikus színekkel-formákkal próbáltuk oldani.

Hangulati montázs II.

A második verzióban is kihangsúlyoztuk a klasszikus alapokat, de kissé erőteljesebb, karakteresebb színeket használtunk.  A végcél egy kicsit olaszosabb lezserséggel, több drámaisággal fűszerezett enteriőr létrehozása volt. Az alapok maszkulinabbak, melyeket a kiegészítők anyagai, színei lágyítanak. A másik montázshoz képest kicsit kozmopolitább, nagyvárosiasabb hatást kívántunk elérni, melyekben a színek és formák erőteljesebben jelennek meg.

A döntés egyértelműen az első verzióra esett, Andrea beleszeretett a lágy, naturális színekbe. Gábornak viszont tetszettek az erősebb színek is, így megbeszéltük, melyek azok a területek, ahol egy kis színfoltot tudunk csempészni a lakásba, úgy hogy közben hűek maradjunk az első montázs alaphangulatához. A gyerekek egyedi hangulatú szobáiról már ekkor is határozott elképzeléseink voltak, az ezekről készült színes falnézeteket hamarosan láthatjátok!

Így miután a végleges alaprajz és a stílus is kiválasztásra került, nekiláthattunk a bontási-építési terveknek, illetve az átalakítási munkálatok pontos listájának megírásához. Ezekről a következő bejegyzésünkben olvashattok bővebben.