A Reklektik Belsőépítészeti Stúdió indulása óta szeretnénk bemutatni nektek egy-egy izgalmas lakásfelújítást a kezdetektől az utolsó pillanatig. Sorozatunk első részében bemutattuk a lakás kiválasztásának folyamatát, a második részben a tervezési ajánlatot és az ütemtervet, a harmadik részben az alaprajzi verziókat, a negyedik és az ötödikben pedig a hangulati montázsokat. Az előző részben írtunk a kivitelezésről, most pedig a helyszínről jelentkezünk.

Másfél hónappal a lakás megvásárlása után elindult a kivitelezés. Ez rekordidőnek számít, de kellett hozzá az összeszokott csapat is. Ahogy azt már említettem, Tamással dolgoztunk együtt korábban, így pontosan tudta, hogy mire számíthat, és a kivitelezők egy része is régi ismerősünk. Mivel abban néhány hét után már biztosak voltunk, hogy melyik falak mennek és melyik falak maradnak, illetve azt is tudtuk, hogy milyen sors vár a burkolatokra, minden készen állt a bontás megkezdéséhez. Körülbelül három hétig tartott a falak bontása, és a sitt elszállítása. Különösen sok munkát igényelt az alap - a veszélyes hulladéknak számító kohósalak - letermelése és elszállíttatása. A bontás ideje alatt elkészült a kéménybélelés, és elindították a gáz- és az elektromos hálózat átalakításához szükséges engedélyeztetési eljárást is. 
 

Egy ilyen ingatlanfelújítás sikerességének fele legalább a projekt managementen múlik. Sajnos kevés olyan generálkivitelezővel találkoztunk eddig, aki képes volt flottul összefogni a különböző szakembereket, megoldani, hogy gördülékenyen menjen minden, ne akadályozzák egymást a mesterek, vagy időben megérkezzen minden építőanyag. 
Fontos ökölszabály az építőiparban, hogy bármi, ami kicsit is különleges - legyen szó egy jobb minőségű parkettáról vagy egy különleges lámpáról vagy éppen csaptelepről -, 6-8 hét alatt érkezik meg. Körülbelül ennyi időnk maradt, úgyhogy nyakunkba vettük a várost Vicáékkal, hogy kiválasszuk a burkolatokat, megnézzük a lámpákat és anyagokat válasszunk a bútorokhoz. Szerencsére viszonylag könnyen sikerült mindent megrendelni július végén - augusztus elején, így szeptemberre várhatóan minden kiszállításra kerül. Egyedül a konyhai gépek kiválasztása várat még egy kicsit magára, de ezek jellemzően 1-3 napos kiszállítással beszerezhetőek. 

A bontást követően az első feladat az új padló rétegrendjének kialakítása. Ez azért is sürgető, mert a beton alapnak hosszú hetekig kell száradnia, mielőtt parkettázni lehet. 
Ezt követi az új falak felhúzása, majd a víz- és fűtési rendszer, illetve az elektromos hálózat kialakítása.